Moje stránky o Magii a Tarotu

Navšťivte moje stránky o Magii a Tarotu, výkladu snů, tarotu, výklad z run, kyvadla, numerologie http://ceskytarot.blog.cz/

neděle 26. dubna 2015

Co obsahují bylinky

CO VŠECHNO KOŘENÍ OBSAHUJE?
Alkaloidy – Působí na centrální nervovou soustavu, mohou zklidňovat, nebo dráţdit, zmírňovat, nebo naopak zvyšovat bolest. Často jsou vysoce toxické, ale jsou i účinnými léky. Najdeš je například v pepři, pískavici, paprice, černuši nebo puškvorci.
Glykosidy – Podporují chuť k jídlu, zklidňují dýchání a regulují srdeční činnost, některé mají například i močopudné účinky nebo uvolňují křeče. Najdeš je ve skořici, hřebíčku, zázvoru, muškátu, badyánu, jalovci, šafránu a dalších.
Saponiny – Látky ve větším mnoţství jedovaté. Mírně dráţdí sliznice trávicího traktu. V malém mnoţství mají močopudný a protizánětlivý účinek. Zlepšují vykašlávání a rozpouští hleny. Saponiny obsahuje tymián, černuše, brutnák, pískavice, majoránka a další koření.
Hořčiny – Tyto hořké látky řadíme do glykosidů. Ovlivňují zejména činnost trávicího traktu, podporují tvorbu slin, ţaludečních šťáv, střevní peristaltiku, zlepšují chuť k jídlu a usnadňují tělu vstřebávání bílkovin. Jsou obsaţené například v zázvoru, majoránce, puškvorci, levanduli, chmelu.
Flavonoidy (=bioflavonoidy)
Mezi tyto látky patří třeba kvercetin, rutin nebo hesperidin. Zdrojem je třeba routa nebo albedo (bílá část plodu mezi duţinou a slupkou) citrusů. Pomáhají proti lomivosti kapilár, kornatění tepen i vysokému krevnímu tlaku.
Silice (éterické oleje) – Velmi různorodá skupina látek. Ovlivňují dýchání a trávení, ničí bakterie, mají močopudný účinek, ale také tlumí činnost nervového systému. Jsou obsaţené v hluchavkovitých rostlinách, v mátě, mateřídoušce, tymiánu. Také ve fenyklu, chmelu, kmínu a v citronové kůře, skořici, zázvoru, badyánu a mnoha dalších kořeních
Vitamíny – Zvyšují výkonnost a odolnost proti nemocem. V „zeleném koření― (natích) je obsaţen především vitamín C, A, skupina vitamínů B. Sušení výrazně sniţuje obsah vitamínů, stejně jako vaření, proto se doporučuje dávat natě aţ do hotových pokrmů. Vitamín C obsahuje křen, petrţelka, kopr, paţitka, libeček, cibulová nať, kopřivy a mnoho dalších. Vitamíny skupiny B jsou obsaţeny v naťových kořeních a v cibuli. Vitamín A najdeš v nati celeru, petrţele, kopru i cibule, dále třeba v řeřiše.
Fytoncidy – I v malém mnoţství mají schopnost ničit některé choroboplodné zárodky – viry, bakterie a plísně. Některé pomáhají odstranit i střevní parazity. Sušením se neničí. Fytoncidy obsahuje cibule, česnek, křen, koriandr, rozmarýn, a najdeš je také ve chmelu, hořčici nebo tymiánu.
Třísloviny – Látky působící proti průjmu, krvácení nebo nadměrnému pocení. Mají antivirové a antibakteriální účinky. Najdeš je v bazalce, yzopu, saturejce, majoránce a dalších kořeních.
Barviva – Příkladem těchto látek je například chlorofyl, který je obsaţený v zelených natích a má antibakteriální účinky, nebo jiţ dříve zmíněné flavonoidy.
Slizové látky – Tento druh látek má schopnost bobtnat ve střevech, čímţ způsobuje mírně projímavý účinek. Chrání sliznici zaţívacího traktu před dráţdivými látkami. Jsou obsaţené v brutnáku, puškvorci, v pískavici nebo ve skořici.

Žádné komentáře:

Okomentovat